Kolo dansı
Kolo (Serbian Cyrillic ) UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'nde yazılı[1] Güney Slav çember dansı, bu adla Bosna-Hersek, Hırvatistan ve Sırbistan'da bulunuyor.
Tarih
[değiştir | kaynağı değiştir]Wilkes'e (1995) göre kolo dansı, Roma dönemine ait cenaze anıtlarında tasvir edilen danslara benzediği için İlirya kökenlidir.[2]
Tanım
[değiştir | kaynağı değiştir]Circle dansı genellikle en az üç kişilik gruplar ve birkaç düzine kişiye kadar yapılır. Dansçılar birbirlerinin ellerini veya bellerini tutarlar. Bir daire, tek bir zincir veya çoklu paralel çizgiler oluştururlar.[3]
Kolo dansı, belden yukarısı neredeyse hiç hareket gerektirmez. Temel dans adımlarının öğrenilmesi kolaydır. Deneyimli dansçılar, senkoplu adımlar gibi farklı dekoratif unsurlar ekleyerek dansta ayrı bir ustalık sergilerler. Her bölgenin en az bir tane kendine özgü kolo dansı vardır.[3] Dansta ustalaşmak zordur ve en deneyimli dansçılar bile hepsinde ustalaşamaz.
Kolo, düğünlerde, sosyal, kültürel ve dini törenlerde icra edilir.[4] Bazı danslar hem erkeklerin hem de kadınların birlikte dans etmesini gerektirirken, bazıları ise sadece erkeklerin veya sadece kadınların dans etmesini gerektirir.
Müzik
[değiştir | kaynağı değiştir]Müzik genellikle hızlıdır.[4]
Geleneksel dans kostümü
[değiştir | kaynağı değiştir]Geleneksel dans kostümleri bölgeden bölgeye değişiklik göstermektedir. Sınır bölgelerindeki kostümler çoğunlukla birbirine daha çok benzer.[5]
Sosyal törenlerde çeşitli kololar icra edilir. Genellikle yöreye özgü geleneksel giysiler giyilir. En yaygın kolo, narodno kolo veya drmeš'tir ; standart bir adım ve ardından akordeon müziği takip eder.
Ayrıca bakınız
[değiştir | kaynağı değiştir]- Ermeni dansı
- Asur halk dansı
- Çember dansı
- Hırvat dansları
- Dabke
- Faroe dansı
- Yunan dansları
- Hora (dans), kolo'nun eşdeğeri
- Khorovod, bir Doğu Avrupa çember dansı
- Kürt dansı
- Sırp dansları
- Türk dansı
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ "UNESCO - Kolo, traditional folk dance". 8 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi.
- ^ The Illyrians. ABD: Blackwell Publishers. 1995. s. 271. ISBN 0631146717.
- ^ a b "UNESCO - Kolo, traditional folk dance". ich.unesco.org (İngilizce). 15 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ekim 2020.
- ^ a b "kolo" 3 Nisan 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (2009). Encyclopædia Britannica. Retrieved March 26, 2009.
- ^ "Ethnic Heritage - National Cotumes". www.serbia.com. 1 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ekim 2020.